Турция имала спешна нужда от военноморска база в Източното Средиземноморие, тъй като много държави, най-вече САЩ и Великобритания, използвали войната в Сирия като предлог за засилване на военното си присъствие в района и вече са изпратили в него свои кораби.

Това се изтъква в публикация на турския всекидневник "Йени Шафак", който е близък до турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Допълва се, че Източното Средиземноморие се превърна в един от най-критичните и стратегически важни региони в света по отношение на енергетиката и военната сигурност, и като се има предвид стратегическата позиция на Кипър в него, Турция трябвало да предприеме съответни мерки.

Като "заплаха" за сигурността и интересите на Турция са определени и извършваните от Кипър сондажи за газ и откриването на нови енергийни находища край острова, отбелязва кореспондентът на БНР в Никозия.

Анкара се противопоставя на тези енергийни планове, като претендира, че голяма част от офшорната зона ѝ принадлежи и предупреди Кипър да не извършва "едностранни действия".

Турция иска военната база да е нейна суверенна територия, с какъвто статут са двете военни бази на Великобритания на острова.