Турция също поиска от руския газов гигант „Газпром" да намали цената на газа, след като това направиха редица други страни, пишат турски медии.

Страната има достатъчно аргументи за това си искане, за да накара „Газпром" да отстъпи.

Турция се явява не само един от най-големите купувачи на руски природен газ, но и важен стратегически партньор на Русия в рамките на проекта „Южен поток".

Експертите смятат, че преговорите за цената на газа не трябва да отидат в задънена улица, защото и двете страни са заинтересовани от сътрудничеството си.

Турският енергиен министър Танер Йълдъз е заявил, че руската страна все още не е изразила готовност да даде отстъпка за цената на газа, но те не губят надежда това да се случи. По думите му за последните 29 месеца „Газпром" е увеличил цената с 39 % и последният път когато това се случи Йълдъз не изключи да рпоискат преференции за цените на доставките.

През 2010 година Турция закупи от „Газпром" 18,01 млрд. куб. м природен газ. По „Син поток" тя получи 8 млрд. куб. м, а по газопровода през Украйна 10,01 млрд куб. м

До края на август Турция и „Газпром" трябва да сключат нов контракт за газови доставки, но както изглежда срокът ще бъде продължен. .

За разлика от европейските страни, като коз в ръцете си Анкара държи партньорството си в проекта „Южен поток", за който двете страни се споразумяха да минава през турската черноморска зона.

Нито една от двете страни не е заинтересована от разрив в икономическите отношения. Москва вече даде сигнал, че е склонна да разгледа въпроса за ценова отстъпка.