Трета поредна година в Турция се наблюдава непрекъснато забавяне на процеса на реформи. Това се посочва в приета от евродепутатите резолюция за напредъка на страната през изминалата 2008 година.

В нея депутатите от ЕП призовават Турция да докаже своята политическа воля да продължи реформите, с които се е ангажирала през 2005 г.

В точка от резолюцията, засягаща възстановяването на българските имоти в Турция, се приветства приемането през февруари 2008 г. на Закона за фондациите, който "прави опит за разрешаване на редица неразрешени въпроси, свързани със собствеността на немюсюлманските общности".

В документа се настоява за по-голямо трансгранично сътрудничество между местните власти, деловите среди и други местни партньори в Турция, Гърция и България.

Членовете на ЕП призовават също за разрешаване на кюрдския и кипърския въпрос. Европейският парламент ще следи с особено внимание и развитието на тракийския въпрос

Те отбелязват амбицията на Турция да се превърне в евроазиатски енергиен център и ролята, с която тя може да допринесе за енергийната сигурност на Европа. В заключение депутатите призовават Турция да "подкрепи изцяло" проекта за изграждане на газопровода Набуко, който е приоритетен за Европа.

След приемането на резолюцията по доклада за напредъка на Турция за 2008 г. българският евродепутат от ПЕС Маруся Любчева коментира, че трябва да се отбележи известния напредък между България и Турция с постигнато съгласие за започване на  преговори по отношение  на  нерешени до момента въпроси. По думите сред тях са именно разрешаване на имуществените проблеми на тракийските бежанци.

И това става благодарение на усилията на Европейския парламент. Тя подчерта, че ЕП ще  следи този процес с особено внимание, тъй като той засяга правата на хиляди хораи тези права трябва да се спазват на територията на ЕС.