Турският премиер Реджеп Ердоган заяви, че международната флотилия, пътуваща към ивицата Газа, е била законна и смъртоносният отговор на Израел е нарушения на духа на ООН.

По време на реч в турския парламент Ердоган препоръча Турция да предприеме незабавни мерки, като прекратяването на съвместните военни  учения и връщането на турския баскетболен отбор от Израел.

По думите на турския премиер израелското нападение срещу международната хуманитарна флотилия „ трябва да бъде наказано".

Ердоган предупреди Израел да не подлага на тест търпението на Анкара.

В извънредното заседание във връзка с Израел участват турският министър на отбраната, началникът на разузнаването и заместник-началникът на Генералния щаб на армията.

Американският президент Барак Обама е обсъдил с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган кризата, възникнала след израелската операция за спиране на хуманитарния конвой за Ивицата Газа, което Турция определи като „кърваво клане".


Припомняме, че Турция, която е традиционен партньор на Израел в региона, вече отзова посланика си от страната.

Същевременно стана ясно, че Израел държи 610 чуждестранни активисти от флотилията за Газа в обект в южната част на страната. Това потвърди днес говорител на управлението на израелските затвори, цитиран от ДПА.

Израелското външно министерство заяви, че досега около 50 от задържаните при операцията срещу флотилията активисти са посочили самоличността си и са били отведени на международното летище "Бен Гурион" в Тел Авив, за да бъдат депортирани.

Останалите са разпитвани в затвора "Ела", след което властите ще решат кои да бъдат депортирани и срещу кои да започнат съдебни действия, посочи ДПА.