Турският президент Абдула Гюл в интервю пред германския вестник Шпигел , коментира, присъединяването на страната към Европейския съюз и нейното развитие.

По думите му Турция не бърза за никъде и се развива и модернизира с добри темпове.

Турция преминава през важен процес на промяна. Целта е модернизиране и демократизиране на нашата страна.
По време на този процес ние умерено приветстваме стандартите на ЕС. За някои турци, това може да бъде много болезнено, но аз го виждам като позитивно развитие.

Гюл изрази гордостта си, че е част от реформата и демократизацията на Турция. Определи държавата си като светска, демократична и толерантна към религиите. Ако жена носи или не носи фередже в Турция, то това вече си е по неин избор - каза той.

На констатацията, че турското правителство се опитва да демократизира икономиката, но същевременно е социално консервативно, президентът отговори, че управляващата партия не крие, че е консервативна демократическа партия, но също така в Турция има и социалдемократи и националисти.

Най-важното според него е, че турската икономиката е израснала много през последните няколко години.

На въпрос кога според него Турция ще влезе в ЕС, Абдула Гюл отбеляза, че не бързат за никъде.

Гюл подчерта, обаче че сегашна Турция е много по-различна от Турция през 2003 и след пет години страната ще бъде още по-различна от сега.

ЕС ще наблюдава отблизо нашият прогрес, добави той, но когато този процес приключи, Турция ще реши дали трябва да се присъедини към ЕС.