турцияНеобходимо е насърчаване на Турция по пътя й за Европейския съюз. Това членство ще е от полза за всички европейски страни.

Това заяви преди да отпътува от страната ни досегашният посланик на Турция Мехмет Гюджюк, който изнесе лекция в хотел „Шератон", организирана от Атлантическия клуб.

Гюджюк подчерта, че Турция е страна, доказала, че може успешно да работи в евроатлантическите структури. Ние сме шестата най-голяма икономика в Европа и 60% от износът ни е за евросъюза, така че ние сме тясно свързани с ЕС, изтъкна още той.

Гюджюк припомни, че преговорите между Турция и ЕС са започнали от 2005г. и посочи, че Турция изпълнява критериите на Копенхаген и за страната това не е проблем. „Ще дойде денят, когато Турция ще трябва да изпълнява всички изисквания на европейското право, но това ще бъде една друга Турция. Вярвам, че и Европа ще е различна", каза дипломатът.

Шефът на Атлантическия клуб Соломон Паси определи Турция като един от икономическите и политически гиганти на 21 век. „Турция има икономически показатели, които й предвещават шеметно развитие", изтъкна Паси и добави, че сега, в периода на криза, много страни затварят посолства, а Турция открива 15 нови само в Африка и то с цел инвестиции.

Паси подчерта, че Турция е една от малкото страни, с които България има положителен външнотърговски баланс. Той изтъкна значимото място на турските инвестиции у нас, които отварят работни места.

Мехмедт Гюджюк отбеляза още, че това, че Турция обръща лицето си на запад не означава да обръща гръб на изтока и изтъкна важната роля на Турция в инфраструктурните и енергийни проекти.

Гюджюк каза по отношение на българските граждани от турски произход, че Турция гледа на тях като на мост между нея и България. „Считаме, че колкото по-добре те служат на интересите на българската нация, толкова по-добре те могат да изпълняват своята функция на мост", добави дипломатът.