Турция обвини Германия, че подкрепя мрежата на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, която турските власти обвиняват, че е организирала миналогодишния неуспешен преврат.

Тези обвинения вероятно ще влошат допълнително острия дипломатически спор между Анкара и Берлин, разразяващ се от няколко седмици, отбелязва "Ройтерс".

В събота директорът на германската разузнавателна служба BND Бруно Кал заяви, че Анкара не е успяла да ги убеди, че Гюлен е отговорен за пуча.

"Турция се опита да ни убеди в това на всякакво равнище, но досега тя не е успяла", изтъкна Бруно Кал.

Шефът на германското разузнаване не вярва, че Гюлен стои зад пуча в Турция

Шефът на германското разузнаване не вярва, че Гюлен стои зад пуча в Турция

Предупреди за нарастваща заплаха от Русия за Германия и Европа

Говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган - Ибрахим Калин, подчерта, че коментарите били доказателство, че Германия подкрепяла мрежата на Гюлен, която Анкара нарича "Гюленистка терористична организация" или ФЕТО.

"Това е опит да се обезсили цялата информация, която сме им предоставили за ФЕТО. Това е знак за тяхната подкрепа за ФЕТО", посочи Ибрахим Калин и допълни: "Защо ги защитават? Защото те са полезни инструменти за Германия, за да ги използва срещу Турция."

Калин каза още, че можело Ердоган да планира предизборен агитационен митинг в Германия преди референдума на 16 април за конституционните промени, ход, който допълнително би засилил напрежението с Берлин.

Конституционните промени, ако бъдат одобрени от турските граждани, ще разширят изключително много правомощията на Ердоган. Критиците изтъкват, че това ще му предостави прекалено много власт.

Турското правителство обвинява мрежата от последователи на Гюлен в турската армия за неуспешния пуч през юли 2016 г., когато група нелоялни военнослужещи завзеха танкове, хеликоптери и бойни самолети, за да атакуват парламента и да опитат да свалят от власт правителството. Повече от 240 души загинаха.

Гюлен, който е бивш съюзник на Ердоган и който живее в самоналожено изгнание в САЩ от 1999 г. насам, отрича обвиненията и осъди преврата.