Властите в Турция ще ребрандират имиджа на страната в света, съобщават местните медии.

По-рано този месец президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че международно признатото име на страната се променя от "Turkey" на "Turkiye", съобщава TRT.

Според него думата "Turkiye" най-добре изразява "културата, цивилизацията и ценностите на турската нация". Именно такова е и наименованието на страната и на турски език.

Страната приема името, след като получава независимост от западните сили през 1923 г., които временно я окупират. До тогава европейците са я познавали като Османска държава, а след това - под много вариации на думата "Турция". Най-употребяваното име беше латинското "Turquia", а най-присъстващо беше "Turkey".

Съгласно речника на Кеймбридж думата "Turkey" се определя като "нещо, което пада лошо", както и "глупав" или "смешен човек".

Повечето от хората в Турция са на мнение, че наименуването на държава според нейната местна вариация има смисъл и съответства на целите на страната за определяне как другите трябва да я идентифицират.

Предвижда се с цел укрепване на бранда "Turkiye" терминът "Türkiye" да се използва във всички видове дейности и кореспонденция, особено в официални отношения с други държави и международни институции и организации, вместо "Turkey", "Turkei", "Turquie" и други подобни.