Турция отхвърли предложението за мир, инициирано вчера от френския президент Еманюел Макрон, в което той предложи да действа като посредник в диалог между Анкара и кюрдите в Сирия. Това обяви говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Турция има ясна позиция за силите на ПКК, "Отрядите за защита народа" и партия "Демократичен съюз", които се опитват да се маскират като легитимни организации, криейки се под прикритието на Сирийските демократични сили (СДС). Смятаме, че каквато и да е инициатива за установяване на "диалог, контакти и посредничество" между Турция и тях е далеч от реалността; ние я отхвърляме", изтъкна говорителят.

Франция иска да бъде посредник между сирийските кюрди и Турция

Франция иска да бъде посредник между сирийските кюрди и Турция

След срещата си в Елисейския дворец с делегация на Сирийските демократични сили

На среща с делегация на СДС в Париж вчера Макрон обеща подкрепа за кюрдските бойци в Североизточна Сирия, като същевременно изрази готовността на страната си да изпрати войски в град Манбидж, за да блокира потенциална турска офанзива срещу града. Според френските медии разполагането на френски войници в Манбидж се координира със САЩ, които вече имат около 2000 войници в контролирания от сирийските кюрди град.

Междувременно Ердоган заплаши многократно да разшири военната си кампания срещу кюрдите в Северозападна Сирия на изток, включително и в град Манбидж. Той също така настоя САЩ да изтеглят силите си от града, докато турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че страната му ще атакува Манбидж, ако не бъде постигнато споразумение с Вашингтон.