Турски съд в събота остави в затвора осъден член на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) ден след като Швеция го екстрадира, съобщи АФП.

Припомняме, че Махмут Тат, осъден на 6 години и 10 месеца затвор в Турция, поискал убежище в Швеция през 2015 г., което обаче му е било отказано. Наскоро той беше задържан от шведската полиция. Снощи той е бил екстрадиран в Истанбул, откъдето е откаран в ареста.

Екстрадицията идва два дни след разговорите на външните министри на двете страни в кулоарите на срещата на външните министри на НАТО в Букурещ.

Този ход е първата конкретна стъпка на скандинавската страна по прилагането на меморандума за членство в НАТО, подписан по-рано с Турция, който предполага екстрадиция на лица, замесени в терористична дейност.

По-близо до НАТО: Швеция екстрадира осъден за тероризъм в Турция

По-близо до НАТО: Швеция екстрадира осъден за тероризъм в Турция

Първа конкретна стъпка на Стокхолм по прилагането на меморандума за членство в Алианса

Шведският министър на миграцията Мария Малмер Стенергард междувременно подчерта, че екстрадирането на Тат е решение, взето от миграционния съвет и съдилищата на скандинавската страна, а не от правителството.

"Това е случай на екстрадиране, при който на дадено лице е отхвърлена молбата му за убежище, каза Малмер Стенергард пред шведската телевизия SVT, добавяйки: Правителството няма роля в този процес, който се отнася до преразглеждане на молби за убежище. Това означава, че нито правителството, нито отделен министър от кабинета могат да се намесват или да влияят на съответните органи или съдилища при тяхното разглеждане на отделни случаи", каза тя.

Бившият адвокат на Тат в Швеция разкритикува решението за екстрадирането му.

"Това е ужасно. Не става въпрос само за него, това е въпрос преди всичко за шведската демокрация и правата на човека", каза адвокатът Абдула Девечи пред шведската информационна агенция TT.

Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към НАТО в отговор на руската инвазия в Украйна, но се сблъскаха с опозиция от страна на Турция, която ги обвинява, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара смята за терористи.

През юни Швеция и Финландия подписаха меморандум , в резултат на който Анкара вдигна ветото върху техните кандидатури за присъединяване към трансатлантическия съюз за сигурност.

От своя страна Осло и Хелзинки обещаха да не подкрепят кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG. Те също увериха, че няма да подкрепят мрежата на мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен, която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г. и която Турция определя като терористична организация с акронима FETO.