Турция привика египетските посланик в Анкара във външното министерство в сряда заради нахлуване в офиса на държавната информационна агенция "Анадолу" в Кайро, съобщава агенцията.

По-рано "Анадолу" заяви, че египетските сили за сигурност нахлуват в офиса в Кайро и задържат четирима души от персонал. Турските власти осъдиха нахлуването.

"Анадолу" съобщава, че няма информация къде са служителите й, включително и един турски гражданин, са отведени.

Нахлуването е на фона на напрегнатите отношения между Турция и Египет. Турция, която подкрепи бившия президент на Египет, Мохамед Морси, бе твърд критик на настоящия президент Абдел Фатах ел-Сиси.

Турското външно министерство осъди нападението и поиска незабавно освобождаване на служителите на "Анадолу".

По информация на "Хюриет", египетската полиция конфискува и паспортите на журналистите, мобилните телефони и компютрите, ограничавайки връзката им с външния свят. Полицията отказва да предостави каквато и да е информация на адвоката на "Анадолу".

Силите за сигурност също не предоставят информация и на адвокатите на турското посолство.

"Този акт на насилие срещу отново подчерта не само негативния подход на египетското правителство към свободата, но и тежката ситуация по отношение на демокрацията и прозрачността", се казва в изявление на турското външно министерство.

"Западните страни, които изглеждат чувствителни към свободата на пресата и изразяването, имат роля в това безразсъдно отношение, като пренебрегват осъждането на нарушенията в тази страна".