Единадесет активисти за човешки права, включително турският ръководител на "Амнести интернешънъл", са обвинени в тероризъм в започналия процес срещу тях, което нажежи напрежението между Турция и европейските ѝ съюзници, съобщава "Ройтерс".

Полицията блокира главния площад в близост до съда в Истанбул. Група от около 50 души в защита на правата на човека, чуждестранни консулства и групи за защита на правата на жените са извън съда с плакати "Защитници на свободни права".

Активистите, включително германски и шведски гражданин, са изправени пред присъди до 15 години затвор по обвинения, включващи членство и помощ за "въоръжена терористична организация".

Те бяха задържани през юли след участие в семинар по цифрова сигурност, проведен на остров край Истанбул. 

Снимка 319742

Източник: EPA/БГНЕС

"Това привидно е процес на защитниците на правата на човека, които посетиха семинара на остров в Истанбул, но всъщност турската съдебна система и турските власти са подсъдимите", коментира Джон Далхузен, директор на Амнести за Европа и Централна Азия извън съда.

Сред подсъдимите са директорът на "Амнести интернешънъл" Турция Идил Есър, германският гражданин Питър Франк Стейдтнер и шведският гражданин Али Гхарави.

Осем от обвиняемите са държани в затвора преди съдебния процес. Турският председател на Амнести, Танер Килич, беше арестуван по-рано тази година и по-късно бе добавен към същия обвинителен акт.

Този случай влоши допълнително отношенията на Турция с Европейския съюз. Малко след арестуването, Германия заяви, че преразглежда заявките на Турция за закупуване на оръжие от Германия. Министър на кабинета в Берлин сравнява поведението на Анкара с това на бившата комунистическа Източна Германия.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че 12-годишният опит на Турция да се присъедини към Европейския съюз трябва да бъде спрян, въпреки че Анкара заяви, че остава твърдо решена да продължи усилията си за присъединяване.