Турция заяви в понеделник, че нейните военновъздушни сили са ликвидирали 26 кюрдски екстремисти при удари в Сирия и Северен Ирак, съобщава "Ройтерс".

Действията им са в отговор на убийството на войници през уикенда. Властите също така задържаха повече от прокюрдски опозиционни активисти по време на младежко събитие, организирано от прокюрдската Партия за равенство и демокрация на народите в югоизточната провинция Диарбекир.

В събота министерството на отбраната съобщи, че 12 турски войници са били убити по време на боевете с обявената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК) в Северен Ирак.

Ердоган се закани да смаже кюрдите в Северен Ирак след поредно нападение

Ердоган се закани да смаже кюрдите в Северен Ирак след поредно нападение

Шестима турски войници бяха убити и един беше ранен при атака на кюрдски бойци близо до северната граница на Ирак

Министърът на отбраната Яшар Гюлер също каза в неделя, че 30 бойци на ПКК са били неутрализирани в район на Северен Ирак, където Турция извършва трансгранични операции, с което общият брой на убитите бойци от уикенда насам достигна 56.

ПКК, определена като терористична група от Турция, Съединените щати и Европейския съюз, вдигна оръжие срещу турската държава през 1984 г. Турските сили редовно извършват удари в съседен Ирак като част от своята офанзива.

Министърът на правосъдието Йълмаз Тунч каза в социалната медийна платформа X, че задържаните кюрди са обвинени във възхвала на престъпността и разпространение на пропаганда на терористична организация", а за други са издадени заповеди за арест.

В отговор прокюрдската Партия за равенство и демокрация на народите осъди арестите като политически мотивирани и призова задържаните да бъдат незабавно освободени.

Вътрешният министър Али Йерликая по-късно допълни, че властите са започнали разследване на 57 акаунта в социалните медии, обвинени в публикуване на съдържание срещу въоръжените сили на Турция, и добави, че четирима души са били задържани като част от операцията.

"Онези, които се опитват да посеят семена на раздор сред нашия народ, възхваляват терора и обиждат нашите национални и морални ценности, ще бъдат държани отговорни пред закона", каза Йерликая на X.

Турски дронове убиха десет кюрдски бойци в Ирак

Турски дронове убиха десет кюрдски бойци в Ирак

Турция редовно нанася удари по кюрдки бази в Иракски Кюрдистан

Президентът Реджеп Ердоган и неговото правителство многократно обвиняват прокюрдската опозиционна партия във връзки с ПКК, а властите арестуваха десетки нейни служители през последните години. Партията отрича обвиненията за връзки с бойци.