След първоначалния призив на премиера Ердоган към египетския президент Хосни Мубарак да се вслуша в гласа на народа, Турция зае изчаквателна позиция спрямо събитията в Египет, коментират медии.

Източници от турското външно министерство изтъкват, че никой не знае какво в крайна сметка ще се случи и как ще се развият събитията в арабската страна и затова на масата се поставят няколко сценария за хода им. Извън призива на организацията „Мюсюлмански братя" да се продължат протестите и новата динамика на събитията, най-лошият сценарий е страната да бъде отведена към хаос.

Според източници от външното министерство в разговорите си премиерът Ердоган и президентът Обама са изразили единодушно становище, че позициите им по случващото се съвпадат и те изхождат не от израелските интереси, а от това да се запазят стабилността и реда в страната и региона.

В същото време действащи турски дипломати посочват, че оставката на Мубарак няма да е достатъчна за прехода към демокрация, а ако неговото място заеме вицепрезидентът Омар Сюлейман, това ще продължи определящата роля на армията в страната и нейния натиск върху гражданите. Омар Сюлейман е възприеман от Запада топло заради страха от „Мюсюлмански братя".

Въпреки че събитията в Египет са били очаквани, Турция признава, че е била сварена неподготвена за този развой, тъй като режимът е бил затворен и навън не е изтичала информация. Контакти с изплувалия на предни позиции египетски политик и бивш шеф на МААЕ Мохамед ел Барадей не са установявани до този етап.

Според дипломатически източници, ако Мубарак остане на власт, отношенията между двете страни ще бъдат нестабилни за известен период.

Също на дневен ред възниква въпросът каква политика ще трябва да води Турция след събитията в Тунис и Египет. Анкара смята, че случващото се в Египет може да активизира процес на сближаване между Израел и Турция, чиито отношения са твърде разклатени в последно време.