Визов режим за сирийските граждани въвеждат в Турция. Мярката се налага след преговорите с Европейския съюз във връзка с решаването на мигрантската криза, предава кореспондентката на БНР в Турция Нахиде Дениз.

Говорителят на турското външно министерство Танжу Билгич обясни пред журналисти, че от днес сирийците, които влизат в страната през въздушните и морските й граници, ще трябва да имат визи. Политиката на отворените врати ще продължи на сухопътната граница, поясни Биглич.

Въвеждането на визи е свързано с необходимостта от мерки срещу нелегалната миграция, коментират анализатори. Счита се, че визовият режим ще спомогне за по-внимателно наблюдаване на потока сирийци, които идват от страни като Египет или Либия.

През 2009 г. Турция и Сирия обявиха отмяна на визовия режим. След избухването на кризата и бойните действия в Сирия в Турция са пристигнали над 2.5 млн. сирийци. Те били приемани като гости – идвали и си отивали, когато поискат. За да може да регулира бежанския поток, Турция на няколко пъти се принудила да затваря сухопътната си граница.

В специално изградените от турската държава бежански лагери живеят много малка част – около 250 000 сирийци. Останалите са се заселили в пограничните градове, мегаполисите Истанбул, Измир и други. На сирийските деца е осигурена възможност да учат в турски училища, но само около 20 на сто ги посещават.

За издръжката на сирийските бежанци досега Турция е похарчила 8 млрд. долара, по данни на правителствената служба за бедствия и кризисни ситуации „Афад”.