Турция връща имотите на малцинствата отнетите през последните 75 години в полза на държавата, съобщиха турски медии.

Решението на правителството вече е  обнародвано в Държавен вестник. То е резултат от приемането на закона за връщане на имотите на религиозните фондации, който беше дълго дискутиран в страната от политици и общественици.

Решението отваря път и за това българското църковно настоятелство да получи обратно по-голямата част от присвоените над 45 имота. С него се дава право на всички признати религиозни групи да получат обратно одържавените от Главната дирекция по вакъфите (фондациите) и от хазната недвижими имоти - църкви, гробища и чешми.

Желаещите трябва да направят постъпления и подадат иск в рамките на 12 месеца след влизането в сила на поправката в закона, за да получат нотариалните актове.

Съгласно Лозанското споразумение от 1923 година Турция признава три малцинствени религиозни общности - гръцка, арменска и еврейска.

Българската общност е част от гръцката - т.е. към православната християнска група.

Турция ще заплати и обезщетения на представители на малцинствата, чиито имоти са били присвоени или продадени на други турски граждани или организации. С българските имоти е и сградата на бившата Българска болница в Истанбул.