Турция трябва все още да направи повече, за да изпълни условията на Европейския съюз, за да получи отмяна на визите за турски граждани при пътувания в Европа, обявиха от Европейската комисия, цитирани от „Франс прес”.

„За либерализация на визовия режим, Турция все още трябва да изпълни оставащите критерии, определени от пътната карта, така че визовите изисквания за гражданите на Турция да могат да бъдат отменени скоро”, изтъкна еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Турция разчиташе на въвеждане на безвизов режим от 1 юли 2016 г. в рамките на споразумението с Брюксел за ограничаване на миграционния поток към ЕС през турска територия. Но Европейският съюз настоява, че Анкара трябва да изпълни всички съгласувани преди това 72 условия на ЕС, включително смекчаване на антитерористичния закон. Според Брюксел този закон дава на правителството и на спецслужбите прекомерни пълномощия, нарушаващи основните права и свободи.

Като цяло по оценка на Европейската комисия прилагането на споразумението за миграцията е успешно. Комисията отбелязва, че значително е намалял броят на мигрантите, достигащи незаконно Европа през Егейско море.

"По-нататъшният ход на реализация на това споразумение зависи от политическата воля на всички страни", заяви заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс.

Процесът на създаване на проекти (в Турция) на обща стойност 1 милиард евро върви ефективно и ние продължаваме осъществяването на програмата на преселване (на мигранти на територията на ЕС) и оказване на съдействие на Гърция за осигуряване на хуманитарните потребности на бежанците, подчерта Тимерманс.