Турският външен министър Мевлют Чавушоглу призова Гърция да не се превръща в "сигурно убежище" за превратаджии, като цитира 995 души, които са подали молба за убежище след неуспешния преврат, съобщава "Ройтерс".

Говорейки на съвместна пресконференция с гръцкия си колега Никос Коциас, Чавушоглу коментира, че търсещите убежище трябва да бъдат преценени и да се определят тези, които са свързани с мрежата на Гюлен.

"Не бихме искали нашата съседка Гърция, с която подобряваме връзките си, да бъде сигурно убежище за гюленистите. Вярваме, че тези заявления ще бъдат оценени щателно и че предателите няма да бъде поощрявани", коментира Чавушоглу.

В отговор Коцияс коментира, че решенията относно търсещите убежище са взети от гръцката съдебна система и трябва да бъдат зачетени, дори ако "не се харесва на някои".

Отношенията между Турция и Гърция бяха още по-напрегнати през май, след като гръцки съд реши да не екстрадира осем турски войници, които избягаха в Гърция след миналогодишния опита за преврат.

Турция твърди, че мъжете, които са избягали в Гърция във военен хеликоптер са участвали в опита да свалят президента Ердоган и многократно са искали те да им бъдат екстрадирани.

Гръцки съдилища са блокирали две искания за екстрадиция от Анкара. "За съжаление, гръцките съдилища не екстрадираха (осемте войници), което ни разочарова много", коментира Чавушоглу.

Той допълва, че двама други войници, обвинени в опит за убийство на Ердоган в нощта на преврата, също са избягали в Гърция и че Турция е поискала екстрадирането им.