Доналд Туск, който е бившт председател на Европейския съвет и бивш полски премиер, а в момента е председател на Европейската народна партия (ЕНП), призова народа на Полша да протестира срещу спорните съдебни реформи на управляващата партия "Право и справедливост".

"Никой в Европа няма да се бори повече за независимостта на съдебната система от самите поляци", изтъкна Туск пред местно радио.

Поляците имали граждански дълг да защитят правосъдната система от разрушение, настоя той.

Дяснонационалистическата партия "Право и справедливост" от години прокарва спорни промени в правосъдната система на страната.

Европейската комисия откри няколко наказателни процедури заради реформите и заведе дела в Съда на ЕС. В началото на декември полският Върховен съд реши, че новата дисциплинарна камара, създадена от управляващата партия, няма правомощията на съд. 

В четвъртък "Право и справедливост" внесоха законопроект, съгласно който съдии могат да бъдат наказвани дисциплинарно, ако оспорват съдебни назначения. Текстът предвижда забрана за съдиите да се занимават с политически дейности, защото иначе могат да бъдат понижени или уволнени.