Едуард Сноудън, чиито разкрития за поголовното подслушване от страна на американската Агенция за национална сигурност (АНС) предизвикаха бурни дебати, се намеси в споровете относно опитите на ФБР да принуди Apple да им помогнат за отключването на iPhone 5C на един от стрелците в Сан Бернардино, избил десетки в края на миналата година, пише „Гардиън”.

ФБР обявиха, че само Apple може да деактивира някои от защитите на iPhone-а, което ще позволи на органите на реда да отгатнат паролата с помощта на груба сила.

Говорейки чрез видео връзка от Москва на конференция, на която се е обсъждала темата за демокрацията, Сноудън заявил: „ФБР заяви, че Apple имат „специални технически средства” за отключването на телефона. Моите уважения, но това е глупост.”

Той също така твърди, че твърденията на ФБР по казуса били измамни.

Междувременно основателят на Microsoft Бил Гейтс заяви, че е необходимо да има дискусия за това, кога правителството трябва да може да събира информация. Също така правителството трябвало да говори открито за предпазни мерки.

Гейтс е отказал да заеме едната или другата страна в спора, въпреки че изглежда по-скоро първоначално е подкрепил ФБР, но след това дал на заден. По-късно Microsoft излезе със становище, подкрепящо Apple срещу ФБР.