Абу Сулайман, ръководителят на основната филипинска бунтовническа група Абу Саяф, е бил убит в престрелка, съобщиха за БиБиСи източници от армията.

Абу Сулайман, известен с прозвището Джайнал Антал Сали, е бил смъртоносно ранен по време на сблъсък между филипинската армия и над 60 бойци на Абу Саяф на  южния остров Джоло, съобщи филипинският военен ръководител генерал Есперон.

Самоличността на Сулайман все още не е потвърдена от пръстовите му отпечатъци, уточни друг военен.

САЩ обявиха награда от пет милиона долара за залавянето на Сулайман, който е обвинен за отвличането на група туристи на остров Палаван през 2001 година, припомня БиБиСи.
При отвличането загинаха няколко души, сред които и двама американци.

Джайнал е и сред най-издирваните терористи в листата на ФБР.

Смята се, че той е участвал и при бомбен атентат срещу ферибот в централните части на Филипините през 2004 г., когато загинаха над 100 души.

Освен това се предполага, че групата Абу Саяф има връзки с Ал Кайда, както и с  религиозната военна група на Джемая Исламия, която е заподозряна в множество отвличания и бомбени атаки в областта.

По-късно бе съобщено за убийството на ръководителя на групата -Джанджалани, въпреки че информацията за кончината му не е потвърдена.

Както Сулайман, така и Джанджалани е издирван от американското правителство.

През август миналата година филипинските войски, подкрепяни от САЩ, започнаха офанзива на остров Джоло, припомнят от Би Би Си. Тази акция бе предприета в опит да  се заловят Джанджалани и заподозрените в тероризъм индонезийци Дулматин и Умар Патек, за които се смяташе, че се укриват на остров Джоло.