Един от най-издирваните престъпници във Венецуела Гомес Родригес, известен като "Ел Конехо" (заекът), е бил убит, съобщи правителството в петък, малко след като властите обявиха награда от един милион долара за главата му.

Гомес Родригес е бил ръководител на престъпна група, известна с псевдонима на шефа си, която е действала в централно-северния щат Арагуа.

Според полицейски източник Гомес Родригес дължал прякора си на издадените си зъби.

"Карлос Енрике Гомес Родригес, известен като "Ел Конехо"... издирван за престъпления като тероризъм, изнудване, отвличане, убийство и други престъпления, е убит", заяви министърът на вътрешните работи Ремихио Себалос в изявление, излъчено по държавната телевизия.

Министърът не разкрива как е бил убит, но предполага, че това е свързано с операция на силите за сигурност, която е продължила "няколко месеца" в цялата страна, но най-вече в Арагуа.

Силите за сигурност също така са арестували 36 престъпници и са иззели "16 оръжия, военни материали, преносими радиостанции, мотоциклети и телефони", каза той.

Гомес Родригес се издирваше повече от година, като през февруари властите обявиха наградата от един милион долара след размяна на престрелки с полицията.

Тази сума е повече от 186 000 пъти по-голяма от минималната месечна заплата в бедната Венецуела.

През февруари 2022 г. беше убит и друг лидер на престъпна група - Карлос Луис Ревет. За главата му властите са обявили награда от 500 000 долара.

Венецуела, заедно с Хондурас, е най-престъпната страна в Латинска Америка, с близо 11 000 смъртни случая от насилие между 2021 и 2022 г., според независимата Венецуелска обсерватория на насилието.