Полицейски служител и цивилен бяха убити в Колумбия по време на жестоки протести в колумбийската провинция Какета в четвъртък, а 79 служители и девет работници от петролни находища бяха взети за заложници от селските общности. Това съобщи "Ройтерс", като цитира омбудсмана по правата на човека.

Насилието избухна в селска част на община Сан Висенте дел Кагуан, където петролно поле, принадлежащо на Emerald Energy, беше нападнато от протестиращи, според националната полиция на Колумбия.

"Жалко е, че по време на тези протести един полицай и цивилен бяха убити, докато няколко полицаи бяха задържани, а други бяха ранени", каза омбудсманът Карлос Камарго в изявление. Той добави, че службата му предлага посредничество.

Селските и местните общности блокираха достъпа до нефтеното поле, за да поискат компанията, дъщерно дружество на китайската държавна компания Sinochem, да помогне за ремонта на пътища в региона.

Офицерът и цивилният, убити по време на протестите, са починали от огнестрелни рани, казаха полицейски източници, добавяйки, че дисиденти от ФАРК, които отхвърлят мирното споразумение от 2016 г., присъстват в региона и може да са замесени в безредиците.

Дисиденти от ФАРК обявиха примирие в Колумбия

Дисиденти от ФАРК обявиха примирие в Колумбия

Те отказаха да сложат оръжие преди 6 години, когато бе постигнато споразумението

В Колумбия редовно се провеждат протести в райони, близки до петролни и минни проекти, като местните настояват компаниите да изградят инфраструктура, включително пътища и училища.

"Ройтерс" не можа веднага да се свърже с Emerald Energy за коментар.

Президентът на Колумбия Густаво Петро нареди съвместна комисия от министерствата на отбраната и вътрешните работи на Колумбия, както и въоръжените сили, да бъдат изпратени в региона, за да сложат край на насилието, каза той в Twitter.