Крайнодясната партия на Франция "Национален Сбор" (НС) се възползва от ареста на мароканец, заподозрян в убийството на 19-годишна студентка в Париж, за да притисне новото правителство да бъде по-твърдо по отношение на имиграцията и сигурността, предава "Ройтерс".

Говорейки малко повече от 12 часа след като лидерът на НС Жордан Бардела посочи обществения гняв от убийството, новият вътрешен министър Бруно Ретайо каза, че правителството е готово да промени законите, ако е необходимо.

След избори през юли, на които центристкото правителство на президента Еманюел Макрон претърпя тежки загуби, партията НС на Марин Льо Пен даде сигнал за мълчалива подкрепа за нова коалиция между центристи и консерватори, придобивайки статут на върховен лидер.

НС си запази правото да оттегли подкрепата си за кабинета на министър-председателя Мишел Барние, ако опасенията му относно имиграцията, сигурността и други въпроси не бъдат разгледани, заявявайки, че съдбата на правителството е в нейни ръце.

"Време е това правителство да действа: нашите сънародници са ядосани и няма да се задоволят само с думи", каза Бардела във вторник вечерта по повод убийството на 19-годишната Филипин, обвинявайки държавата, че е твърде мека по отношение на сигурността.

Животът на Филипин беше откраднат от нея от марокански мигрант, за когото имаше OQTF (задължение да напусне Франция)".

Тялото на Филипин беше намерено заровено в парижки парк в събота, съобщиха френски медии, включително Le Parisien.

Същата медия съобщи, че заподозреният, 22-годишен мароканец, е бил арестуван в Швейцария във вторник вечерта. Той е трябвало да бъде експулсиран от Франция, след като и е излежал присъда за изнасилване, казаха те.

Министър на вътрешните работи на Франция Бруно Ретайо каза: "Ако трябва да променим правилата, нека ги променим."

"Изправени пред такава трагедия, предшествана от много други, не можем просто да я осъдим или да бъдем възмутени", каза Ретайо в изявление. "От нас, държавните служители, зависи да ... актуализираме нашето законодателство, за да защитим французите."

Ретайо, от консервативната републиканска партия, вече сигнализира, че Франция вероятно ще наложи много по-строги мерки за имиграция и сигурност, за да отрази широката промяна в обществото.

Депутатът от Зелените Сандрин Русо предупреди крайнодесните да не използват убийството, за да "разпространят своята расистка омраза".

Френски кмет се извини за коментара си по съдебно дело за изнасилване

Френски кмет се извини за коментара си по съдебно дело за изнасилване

Жизел Пелико се превърна в икона за жените, жертва на изнасилване