Стотици ученици протестираха във френската столица Париж заради използването на сила от полицията, блокирайки входовете на десетки училища, преди да се отправят на забранена улична демонстрация, където бяха посрещнати от многобройни полицейски части за борба с безредиците, съобщава "Асошиейтед прес".

Протестът беше последният от няколкото, много от които в северните предградия на Париж, след като 22-годишен чернокож мъж се твърди, че е бил изнасилен с полицейска палка по време на арест на 2 февруари в район, северно от столицата, където живеят голям брой имигранти.

Чернокож французин обвини полицай в изнасилване

Чернокож французин обвини полицай в изнасилване

При полицейска акция в Париж...

Протестът се случва два месеца преди първия тур на президентските избори, в който водачът на крайнодесния и антиимигрантски "Национален фронт" Марин льо Пен е фаворит да спечели, но губи балотажа на 7 май.

Институцията, която управлява училищата в Париж, уточни, че повече от 10 учебни заведения са били засегнати от протестиращите младежи, които са струпали кофи за боклук и други предмети пред входните врати; нямало обаче съобщения за насилие във вътрешността на сградите.

В социалните мрежи обаче има публикации, които показват откъслечни сблъсъци по време на иначе до голяма степен мирната демонстрация на Площада на нацията в източната част на Париж, където полицейски части за борба с безредиците са влезли в сблъсъци с групи младежи с качулки в странична улица.

Хеликоптер е кръжал над тях.

Парижката полиция е предупредила хората да не се приближават към протеста, посочвайки, че не е разрешен и че съществува опасност отделни групи да създадат проблеми, както се случи през последните три седмици.

Четирима полицаи бяха отстранени от длъжност в очакване на разследване на инцидента от 2 февруари. Срещу един започна официално разследване по подозрения за изнасилване и срещу трима други за ненужна употреба на сила.