Президентът на Украйна Володимир Зеленски е удостоен с Наградата на свободата "Роналд Рейгън", съобщиха от президентската фондация "Роналд Рейгън" и института, носещ името на 40-ия президент на САЩ. Отличието се присъжда на украинския президент за "мъжествената му борба срещу тиранията и несломимата му позиция в защита на свободата и демокрацията", се казва в официалното съобщение.

От организацията подчертават, че Зеленски се е превърнал в "лице на съпротивата на Украйна срещу войските на Владимир Путин, нахлули в страната".

Без да има военен опит, той заслужи уважението на Украйна и на целия свят като отказа да напусне столицата и призова гражданите да се борят за страната си, изтъкват от фондацията. Като заслуга на украинския президент се посочва и "успешната комуникационна стратегия", благодарение на която спечели на своя страна европейските лидери и украинците.

Володимир Зеленски е единадесетият лауреат на наградата "Роналд Рейгън", която се присъжда от 1991 година. Нейни носители са британският премиер Маргарет Тачър, президентът на Съветския съюз Михаил Горбачов, държавният секретар на САЩ Колин Пауъл, президентът на Полша Лех Валенса.

Зеленски е новият Супермен

Зеленски е новият Супермен

Чака ни всичко, което се случва по време на война