Повече от 1000 гневни украински граждани протестираха цяла нощ в столицата Киев. Те се събраха на централен площад в столицата, за да изразят недоволството си от решението на Украйна да замрази подписването на Споразумението за асоцииране с Европейския съюз.

Лидерите на опозицията, включително световния шампион по бокс в тежка категория Виталий Кличко, се присъединиха към протестиращите на пл. „Независимост".

Активистите сравняват митинга с украинската "Оранжева революция", състояла се през 2004 г. Протестиращите планират митингът да стане постоянен.

Киевски съд е определил, че палатки не трябва да бъдат инсталирани на площада. През 2004 г. палатките бяха отличителна черта на протестите срещу Виктор Янукович, проруския президентски кандидат, чийто избор беше помрачен от злоупотреби. Сега той е на власт, а Юлия Тимошенко, неговият най-голям противник, е в затвора, пише БиБиСи.

Украйна беше подложена на силен натиск от Русия да не подписва историческия договор с ЕС на срещата на върха на Общността през следващата седмица.

Украинските активисти използват социалните медии, за да мобилизират поддръжници, като вчера вечерта се състояха опозиционни демонстрации още в градовете Донецк, Ивано-Франковск, Луцк, Ужгород и Лвов.

Министър-председателят на Украйна Микола Азаров коментира, че решението да не бъде подписано споразумението за асоцииране с ЕС е било мотивирано само и единствено от икономически съображения и било „тактическо". Той каза още, че това не променяло цялостната стратегия за развитие на Украйна.

„Решението да не подпишем споразумението за асоцииране към ЕС е трудно, но единственото възможно с оглед на настоящата икономическа обстановка в Украйна", каза Азаров в реч пред местния парламент.

Вчера украинското правителство заяви, че ще се стреми към създаването на съвместна комисия за насърчаване на връзките между Украйна, Руси и Европейския съюз.

Междувременно стана усно, че Русия е заплашила да спре вноса от някои региони на Украйна, ако Киев беше решил да подпише споразумението за асоцииране с ЕС, предаде АФП, позовавайки се съветник на литовския президент.

По време на телефонен разговор по-рано тази седмица украинският президент Виктор Янукович е казал на литовския си колега Далия Грибаускайте, че Киев може да претърпи огромни загуби, ако Русия забрани вноса от компании, работещи в източната част на Украйна.

„Били са отправени заплахи за ограничаване на вноса на стоки в Русия, особено от компании в Източна Украйна, където индустрията, даваща работа на хиляди хора, е особено развита", обясни съветникът.

Украйна не е издържала на икономическия натиск и изнудването, изтъква президентът на Литва.

По-рано Литва заяви, че Русия е оказала натиск върху Киев чрез заплахи срещу украинския внос.

Управляващата партия в Украйна има силна подкрепа в източната част на страната.

По-късно днес пък руският президент Владимир Путин прехвърли върху ЕС отговорността за решението на Украйна. „По отношение на натиска, чухме от нашите европейски партньори заплахи срещу Украйна, стигащи до поощряване на масови демонстрации. Това се нарича натиск, това е шантаж”, заяви Путин по време на пресконференция, цитиран от АФП.

Първата реакция на литовския външен министър Линас Линкевичус на решението на Украйна беше: "Няма да прибързваме със заключенията". „Получихме разнопосочни послания от Украйна преди... нека изчакаме и да видим”, добави Линкевичус.

Неговият шведски колега Карл Билд беше доста по-откровен. „Украинското правителство изведнъж се наведе на Кремъл”, коментира Билд в профила си в „Туитър”. „Политиката на брутален натиск очевидно работи”.

Освен това върховният представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън обяви, че Европейският съюз ще продължи преговорите за интеграция с Украйна и е готов да обсъди търговското и икономическото си сътрудничество с Русия.