Украинският парламент - Върховната Рада прие закон за отмяна на депутатския имунитет. Проектозаконът с номер 2237 гласуваха 291 народни избраници, съобщи Униан.

Документът влиза в сила от 1 януари 2020 г. Първото четене на Закона мина на 3 декември. За това решение гласуваха 253 депутати от Украйна.

Законът променя Наказателно процесуалния кодекс на Украйна, който предполага изключване на нормите за депутатска неприкосновеност.

Законът предвижда, че заявление за разрешение на задържане, избраните мерки за задържане под стража или домашен арест, обиски, нарушаването тайната на кореспонденция, телефонните разговори, телеграфна или друга кореспонденция, а също и предприемането на други мерки, включително и тайно разследване (издирване), в съответствие със закона за ограничаване правата на депутатите на Украйна, чието разглеждане е отнесено към пълномощията на следствените съдии, трябва да бъдат подкрепени от генералния прокурор (или изпълняващия длъжността).

Разглеждането на тези заявления става в следствения апелативен съд, в пределите на териториалната юрисдикция, в която е органът на досъдебното разследване. Наказателният процес за престъпления, отнесени към подсъдността на Висшия антикорупционен съд - към следствието на съда на Висшия антикорупционен съд.

В същото време се разглежда възможността да се обжалват тези решения. Внася се и промяна в закона "За статуса на народния депутат на Украйна", който предвижда, че народните избраници на Украйна не носят юридическа отговорност за резултатите от гласуванията или изказванията си в парламента и в неговите органи, с изключение на отговорността за оскърбление или клевета (съответвстваща норма е предвидена в Конституцията на Украйна).