Гражданите на Украйна не са готови да се откажат от територии в името на това да се спре войната и да настъпи мир. Това показва проучване на общественото мнение, проведено през декември месец, от Киевския международен институт по социология. Изрично се подчертава, че проучването е проводено на територии, които се контролират от Украйна, но не и в Крим и четирите области, които в момента са фронтови и Русия анексира в края на септември месец.

Авторите на изследването посочват, че още през май месец са попитали украинците готови ли са на териториални отстъпки в замяна на мир, като регулярно са задавали този въпрос през юли и септември месец. През май 82% от анкетираните бяха против териториални отстъпки, а през септември - 87%.

Зеленски: До Нова година Кремъл иска да окупира цяла Донецка област

Зеленски: До Нова година Кремъл иска да окупира цяла Донецка област

Нови цели пред руските агресори

Сега, през декември 2022 г., отново зададохме този въпрос, за да оценим динамиката на обществените настроения.

За 85% от анкетираните не са приемливи никакви териториални отстъпки. Само 8% смятат, че е възможно да се откажат от някои територии, за да се постигне мир и да се запази независимостта.

През септември 87% са смятали отстъпките за неприемливи, но разликата с настоящата цифра е в рамките на статистическата грешка, т.е. не е имало реални промени н обществените нагласи. През септември също толкова, колкото и сега (8%), се обявиха за преговори и бяха готови да се откажат от определени територии. В същото време делът на тези, които не подкрепят териториалните отстъпки, е малко по-висок, отколкото през май 2022 г.

Кремъл отхвърли мирния план на Зеленски – не отчитал реалностите

Кремъл отхвърли мирния план на Зеленски – не отчитал реалностите

Песков напомня за анексираните територии

Още от 2005 г. 85% от анкетираните смятат, че всякакви териториални отстъпки са неприемливи, припомня Институтът.

Този резултат е еднакъв във всички региони, дори в източните, които са най-засегнати от войната, а и на тези територии преобладава рускоговорящо население. При разбиването по групи според езиковата употреба все пак най-малък брой украинци, които говорят само руски език, не подкрепят териториални отстъпки - само 76%, за разлика от украиноговорящите и двуезичните, които са съответно 89 и 86%.

След 10 месеца изтощителна и жестока война украинците остават устойчиви и отхвърлят разказа за "необходимостта от териториални отстъпки, за да се успокои агресорът", пишат социолозите.