Украинското правителство е готово да се съди с Русия за 3-милиардния дълг в долари, заяви украинския премиер Арсений Яценюк, предаде РИА Новости.

Украинското правителство въведе мораториум на изплащането на дълга пред Русия, а падежът на погасяването е на 20 декември, съобщи на правителствено заседание премиерът Яценюк.

Украинското правителство налага мораториум върху изплащено на т.нар. руски дълг. "Ние въвеждаме мораториум върху изплащането на 3, 75 млрд. долара руски облигации", каза той.

По думите му, правителството спира да изплаща и дълговите към държавните компании пред руските банки. "Допълнително правителството на Украйна въвежда мораториум за заплащането на 507 милиона долара на САЩ, които две украински компании - КБ "Южное" и компания "Укравтодорр"- имат задължения пред руските банки. Към настоящия момент за изпълнението на тези дългове с обща сума 3,582 млрд. долара в полза на руската страна остава предложението да спре погасяването до момент на възстановяване на плащането или до съдебно решение", заяви Яценюк.

Срокът на погасяване на Украинските облигации от 3 млрд. долара, които Русия е купила в края на 2013 година, изтича на 20 декември. От МВФ официално потвърдиха, че украринският дълг към Русия е суверенен, а не търговски. Това означава, че той не може да бъде преобразуван по такива условия, по които действат дълговете към частни кредитори.