Малкият руски ракетен кораб "Циклон" може да е бил потопен по време на атаката срещу окупирания Севастопол.

Това съобщи руският канал Telegram "Досие на шпионина". По негови данни в нощта на 19 май корабът от проекта 22800 "Каракурт" е бил в пристанището. Украинската армия го е поразила с две балистични ракети ATACMS.

В резултат на удара са загинали шестима военнослужещи от Черноморския флот на Руската федерация, а други 11 са били ранени. Самият кораб потънал.

Още следобед каналът "Кримски вятър" съобщи, че сграда в близост до кея Куриное е силно повредена по време на нощната атака. Според тях предишния ден там е бил разположен малкият ракетен кораб "Циклон". Още на следващия ден той не е бил там.

Според открити източници МСК "Циклон" е бил спуснат на вода още през 2020 г. Той е бил приет в състава на Черноморския флот още по време на пълномащабната война срещу Украйна.

Руското министерство на отбраната съобщи след тази атака, че руските войски са свалили девет ракети ATACMS над анексирания Крим и 57 дрона над Краснодарския край и 3 дрона в Белгородска област.

Над 100 украински дрона са атакували Новоросийск, Туапсе и Севастопол през нощта

Над 100 украински дрона са атакували Новоросийск, Туапсе и Севастопол през нощта

По време на атаката срещу Новоросийск са били свалени повече от 10 дрона и са "възникнали локални пожари".

Припомняме, че тази седмица руски обекти на окупирания полуостров бяха активно атакувани. Снощи в редица населени места се чуха експлозии и стрелба, в мрежата писаха за поражението на кораб в Севастопол.

В следобедните часове Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи за поражението на руския миночистач "Ковровец".