Украинската противовъздушна отбрана свали 33 от 37 руски безпилотни самолета, изстреляни през нощта. При атаката има повреди по инфраструктурно съоръжение в Одеска област, предава Ройтерс, като се позовава на официални източници.

Военното командване "Юг" каза в изявление, че 18 дрона "Шахед" са били свалени над Одеска област и други четири над Николаевска и Херсонска области в южната част на страната.

Атаката срещу Одеска област идва само ден след като руските сили удариха града по време на посещение на президента на Украйна и премиера на Гърция.

"През нощта врагът отново атакува Одеска област с дронове. За съжаление, не беше възможно да се предотвратят ударите", каза Олег Кипер, губернатор на региона.

Кипер каза, че инфраструктурно съоръжение в региона е повредено, но не предостави повече подробности.

Няма незабавни съобщения за жертви.

Военните казаха, че дроновете са били изстреляни от Кримския полуостров и са атакувани на няколко вълни от различни посоки, като е била обявена въздушна тревога, продължила над три часа.

Безпилотни летателни апарати са били свалени и над централната Кропивницка област и източната Харковска област, казаха военновъздушните сили и регионалните служители.

Черноморското пристанище Одеса и близкият регион са подложени на зачестили руски атаки, след като Москва се оттегли от сделката с посредничеството на ООН, която позволи безопасното преминаване на украински зърнени пратки през Черно море.

Представители на украинския флот казаха тази седмица, че Русия е изстреляла над 880 атакуващи дрона и над 170 ракети по Одеска област от юли миналата година.

Лондон: Износът на Украйна през Черно море се е увеличил след края на зърнената сделка

Лондон: Износът на Украйна през Черно море се е увеличил след края на зърнената сделка

Функционирането на новия експортен маршрут е от ключово значение в дългосрочен план