Групата "Вагнер" е претърпяла поражение в Бахмут, според властите в Украйна, съобщава УНИАН. 

Говорителят на Източната група войски на въоръжените сили на Украйна Сергей Череватий коментира изявлението на собственика на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин за предполагаемото "превземане" на Бахмут и изтеглянето на "вагнеровците" от градът-крепост след 25 май.

Според него, групата "Вагнер" е по същество победена. Както Череватий отбеляза в коментар за Свободно радио, боевете в града продължават. Украинската армия "на практика разби" много мощната група на Пригожин. Тя е близо до унищожението.

"Той загуби най-добрия си личен състав. Всъщност неговата групировка "Вагнер" беше разбита", подчерта говорителят на Източната група войски.

В същото време, победа обявиха и в Москва. 

Руският президент Владимир Путин поздрави вагнеровците и военните от въоръжените сили на Руската федерация за освобождаването на Артемовск. Това съобщиха от пресслужбата на Кремъл, съобщава ТАСС.

Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че в резултат на настъпателните действия на щурмовите отряди на Вагнер с подкрепата на артилерията и авиацията на Южната група войски е завършено освобождаването на Артьомовск.

ДНР твърди, че Бахмут е превзет

ДНР твърди, че Бахмут е превзет

След като Пригожин се похвали с победата

Припомняме, че в събота изпълняващият длъжността ръководител на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин заяви, че Артьомовск (Бахмут) е напълно освободен от украинската армия. 

С това той потвърди твърденията на Пригожин, че Бахмут е овладян.

"До 25 май ние ще претърсим напълно града, ще създадем отбранителни позиции и ще го предадем на военните, за да се грижат за него", заяви Пригожин във видео, разпространено от неговата пресслужба в канала "Телеграм", цитиран от Франс прес.

"Това не е вярно. Нашите части продължават да се бият в Бахмут", каза за Ройтерс Сергей Череватий, говорител на Източната група на Въоръжените сили на Украйна.

От руското министерство на отбраната също не потвърдиха веднага тази информация, като заявавт, че се водят боеве за западната част на града.

Последва и изявление на заместник-министъра на отбраната на Украйна Анна Маляр, която заяви, че ситуацията в Бахмут е критична, но украинските военни контролират някои съоръжения.

"Тежки боеве в Бахмут. Ситуацията е критична. В същото време нашите войски държат линията в района "Самолет". Към момента нашите защитници контролират определени индустриални и инфраструктурни съоръжения в този район и частния сектор", написа тя в "Телеграм".

По-рано Пригожин многократно е правил изявления за превземането на някои украински селища от наемниците му, които впоследствие не бяха потвърдени.

ДНР твърди, че Бахмут е превзет

ДНР твърди, че Бахмут е превзет

След като Пригожин се похвали с победата