Украйна нанесе удар по по газова платформа в Черно море, използвана от Руската федерация за военни цели, съобщи командването на военноморските сили, цитирано от "Би Би Си".

Командването на военноморските сили на въоръжените сили на Украйна публикува видеозапис, на който се твърди, че е заснето нападение срещу газова платформа в Черно море, където са разположени военна техника и личен състав на руските войски.

Според прессекретаря на ВМС Дмитрий Плетенчук това е съвместна операция на ВМС и Главното разузнавателно управление (ГУР) на Украйна.

"Окупаторите са използвали това местоположение за GPS спуфинг, за да направят гражданското корабоплаване опасно. Не можем да позволим това", написа Плетенчук във Фейсбук. "Половин ден преди поражението врагът хвърли оборудване и военен персонал на платформата."

По думите му платформата не е работила по предназначение и там не е имало цивилни.

В коментар за "Украинская правда" Плетенчук добави, че това не е първата подобна операция. Руските войски използваха тази кула, по-специално, за да нарушат нормалното функциониране на "зърнения коридор".

Руската страна не коментира тази информация. В условията на военни действия "Би Би Си" няма възможност бързо да потвърди информацията, предадена от представители на воюващите страни.

Трима убити при руски удари в Източна Украйна

Трима убити при руски удари в Източна Украйна

Съобщава се че е ударено критично инфраструктурно съоръжение в града