Украйна няма пари за изграждането на военноморска база в един от градовете по крайбрежието на Азовско море. Това заяви заместник-министърът по въпросите на временно окупираните територии Георгий Тука.

"Аз не съм поддръжник на тези тези, а именно - дайте да построим база в Бердянск или Мариупол и след месец ще имаме мощен военноморски флот - това абсолютно не съответства на съвременните реалности, нито на съвременните изисквания за провеждане на война, в това число война в морето", коментира той в ефира на украинска телевизия.

ДНР: Украйна се готви да потапя чужди кораби в Азовско море

ДНР: Украйна се готви да потапя чужди кораби в Азовско море

"Няколко сценария на провокации във водите на Азовско море"

По думите му, за строителство на военна база са необходими огромни средства и достатъчно време, които понастоящем не са на разположение.

"Тезите, че Украйна разполага с възможности де реагира с военни средства на военноморския флот на Русия абсолютно, по мое мнение, не отговарят на действителността", подчерта Тука.

Положението с корабоплаването в Азовско море се влоши в началото на годината. През март Украйна задържа руския траулер "Норд" с десетима руснаци на борда. Капитанът го грозят 5 години затвор за незаконно посещение в Крим "с цел да причини вреда на държавните интереси". През август руският танкер "Механик Погодин" беше задържан в пристанището на Херсон.

Украйна имала нужда от военна база на Азовско море за борба срещу Русия

Украйна имала нужда от военна база на Азовско море за борба срещу Русия

Изпратила е още сили в района