Върховната рада на Украйна обмисля да прекъсне дипломатическите отношения с Русия. Според "Комерсант" тази точка от дневния ред ще бъде допълнително включена в закона "за реинтеграция на Донбас", който парламентът трябва да обсъди на второ четене на 16 ноември.

Източници на "Комерсант" във Върховната рада са убедени, че представителите на мнозинството от фракциите ще гласуват за тази стъпка. Следващата стъпка е съответно постановление на президента Петро Порошенко, след което руските дипломатически институции в Украйна и украинските в Русия ще бъдат затворени. Киев очаква Беларус или Швейцария да представляват интересите им в Москва.

Кремъл коментира, че планът на Украйна за премахване на всички дипломатически отношения с Русия ще задълбочи още повече кризата между двете страни и в крайна сметка ще навреди на интересите на украинците и руснаците, съобщава "Ройтерс".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, по време на конферентен разговор с репортери, отговори на статията в руския вестник "Комерсант", за предстоящо гласуване в украинския парламент за прекъсване на всички дипломатически отношения на 16 ноември.