Украйна заяви в петък, че Русия е депортирала насилствено повече от 210 хиляди деца след нахлуването си на 24 февруари и обвини Москва, че иска да ги направи руски граждани, предава Ройтерс.

Омбудсманът по правата на човека на Украйна Людмила Денисова каза, че децата са сред 1,2 милиона украинци, които според Киев са били депортирани против волята им.

Ройтерс не може независимо да провери цифрата, дадена от Денисова, или нейните твърдения, за които тя не предостави подкрепящи доказателства.

Кремъл не е отговорил веднага на искане на Ройтерс за коментар по твърденията на Денисова относно депортирането на голям брой деца и други украински граждани.

Москва отрече умишлено да е насочена по какъвто и да е начин срещу цивилни, откакто стартира това, което тя нарича "специална военна операция в Украйна", и казва, че предлага хуманитарна помощ на тези, които искат да потърсят закрила в Русия.

"Когато децата ни се извеждат от страната, те унищожават националната ни идентичност, лишават страната ни от бъдещето", каза Денисова в ефира на националната телевизия.

"Там учат децата ни на руски на историята, която (руският президент Владимир) Путин разказва на всички," казва Денисова.

Русия говори за "бежанци", идващи в Русия, за да избягат от сраженията, особено от южния украински град Мариупол, който попадна в руски ръце след седмици на обсада и бомбардировки.

Женевските конвенции от 1949 г., които определят международните правни стандарти за хуманитарни действия при конфликт, забраняват масовото насилствено депортиране на цивилни по време на конфликт на територията на окупационната сила, като го квалифицират като военно престъпление.

Зеленски: Русия депортира повече от 500 000 украинци

Зеленски: Русия депортира повече от 500 000 украинци

Взети са им документите и телефоните