Украинците са пленили странно изглеждащо руско бойно превозно средство, наречено от тях "танк-хамбар", което показва как руските войски се опитват да се адаптират към постоянната заплаха от атаки с дронове, предава Ройтерс.

Превозното средство, направено от танк Т-62, е модифицирано, за да има кутия от метална обвивка като екстериор, клетка в задната си част и устройства за противоелектронна война, прикрепени към него, казаха войници пред Ройтерс, след като танкът е бил пленен тази седмица.

Предполага се, че той е бил използван за транспортиране на храна, боеприпаси и войски. Сенникът му изглежда е насочен към защита срещу атаки с дронове, особено евтино произведени FPV (изглед от първо лице) дронове, към които са привързани боеприпаси и биват водени до целта си от пилот, гледащ на екран.

Близо 28 месеца, откакто Русия започна своята пълномащабна инвазия, използването на дронове от двете страни стана повсеместно на бойното поле, което затруднява конвенционалните бойни действия.

Бронираната машина е била пленена близо до Клешчеевка, село, обхванато от сражения в продължение на месеци близо до окупирания от Русия град Бахмут.

Кадри от въздушен дрон, заснети от украинските военни и публикувани на 17 юни, показват, че танкът е заловен в гориста местност заедно с руски екипаж. След това силите на Киев са поставили украинско знаме върху него.