Ръководителят на Службата за сигурност на Украйна Василий Малюк заяви, че вчера в Курска област са били заловени 102 руснаци.

Това съобщи руската служба на Би БУ Си.

Фактите за пленяването на руските военнослужещи бяха потвърдени от различни източници, включително видеоклипове в социалните мрежи и кореспонденти на водещи световни медии, но подробностите за изложеното от Малюк, включително броят на пленниците, не могат да бъдат бързо проверени от независими източници.

"Вчера проведохме филигранна операция, в резултат на която бяха пленени 102 руснаци. В дългосрочен план вече мислим как да се възползваме максимално от това, за да върнем нашите защитници у дома", цитира Малюк пресслужбата на СБУ.

По думите му сред пленниците има офицери и представители на подразделението "Ахмат".

Вестник Le Monde писа по-рано тази година, позовавайки се на украински преговарящи, че чеченските военнопленници представляват най-голям интерес от гледна точка на перспективите за размяна, защото според тях "Грозни купува украинци от Москва, за да размени своите възможно най-скоро". В същото време батальонът "Ахмат" е окомплектован не само от чеченци.

Украйна се похвали със залавянето на голяма група чеченски бойци в Курска област

Украйна се похвали със залавянето на голяма група чеченски бойци в Курска област

Пленени са 102-ма военнослужещи от 488-ми гвардейски мотострелкови полк на Русия и неговото подразделение "Ахмат"

В момента военното контраразузнаване и следователите от СБУ работят със заловените руснаци, заяви Малюк на брифинг в четвъртък. След като пленниците дадат изчерпателни показания и с тях бъдат извършени всички предвидени от закона процедури от ГРУ и СБУ, украинската страна ще може да преговаря за размяната им с Руската федерация, добави той.

В четвъртък "Файненшъл таймс" заяви, че украинската страна ще може да преговаря за размяната им с Русия.