Украинските специални сили заловиха група от повече от 100 руски войници в сряда по време на трансграничното нахлуване на Киев в западната Курска област, съобщи в четвъртък източник от Службата за сигурност на Украйна, цитирана от "Ройтерс".

102-ма военнослужещи от 488-ми гвардейски мотострелкови полк на Русия и неговото подразделение "Ахмат" (формаирование от чеченски специални сили) са най-голямата група войници, пленени по едно и също време, откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване, каза източникът.

"Те превзеха и разчистиха обширна, бетонна и добре укрепена от всички страни ротна крепост - с подземни комуникации и жилища за персонал, столова, оръжейна и дори баня", каза източникът.

Украйна започна изненадващия си натиск в Курска област на 6 август и досега твърди, че контролира територията, която надхвърля 1000 квадратни километра (390 квадратни мили).

Снимки, споделени от източника, показват десетки руски военнослужещи, седнали или легнали на земята в бетонен бункер с каски и оръжия, струпани близо до стените.

Източникът каза, че пленените руски военнослужещи в крайна сметка ще бъдат разменени с украински военнопленници.

Украинският комисар по правата на човека Дмитро Лубинец каза тази седмица, че е провел разговори с руския си колега за размяна на затворници.

Украйна и Русия редовно си разменят военнопленници. Последният обмен беше миналия месец. Украински официални лица казаха, че Киев е осигурил връщането на 3405 души от руски плен от началото на руската инвазия през февруари 2022 г.

Украйна и Русия преговарят за размяна на пленници от боевете в Курска област

Украйна и Русия преговарят за размяна на пленници от боевете в Курска област

Киев потвърждава за преговорите