Украинските власти са започнали преговори с Русия за размяна на пленници, заловени от страните по време на боевете в Курска област, пише Financial Times.

Комисарят на Върховната рада по правата на човека Дмитрий Лубинец каза вчера по телевизията, че руският омбудсман Татяна Москалкова се е свързала с него, за да започне обсъждане на подробностите за обмена. Самата Москалкова не коментира това.

Главното разузнавателно управление (ГУР) на украинското министерство на отбраната, което отговаря за преговорите от украинска страна, потвърди пред FT, че се работи по обмена.

Руски официални представители по-рано намекнаха, че Москва може да спре размяната на военнопленници. Любинец обаче каза, че разговорът му с Москалкова му е дал надежда, че страните скоро могат да продължат напред.

По думите му Москва и Киев си обменят информация за пленените войници. Любинец също каза, че е информирал ООН и Международния комитет на Червения кръст, че "правата на руските военнопленници са защитени и по всяко време Украйна е готова да продължи обменните процеси въз основа на Женевската конвенция".

ISW: В Курск се бият наборници, граничари и нередовна армия

ISW: В Курск се бият наборници, граничари и нередовна армия

Предполага се, че руското военно командване прехвърля към Курск по-опитни военни части