От Института за изследване на войната (ISW) цитират руски източници, които са обявили на 9 август, че украинските сили са напреднали по на изток в Курска област. От ISW обаче смятат, че украинските части вероятно вече не се движат толкова на север или на запад, както по-рано твърдяха руските източници.

Има информация, че украинските сили са ударили руски военен конвой източно от Рилск близо до Октябърское в Курска област.

Изглежда, че руското военно командване разчита на военни части, разположени в граничната зона, както и на допълнителни сили в тила, повечето от които са съставени от наборни сили и дори от нередовна армия. Всички те се борят с продължаващото украинско нахлуване в Курска област.

Тези части вероятно ще бъдат първите, които ще реагират при засилване на украинския натиск, дори и ако руското военно командване е решило да прехвърли към тях допълнителни, по-опитни части от някоя друга част на страната.

Руското военно командване и в момента може да устои на натиска за преразпределяне на силите по други оперативни направления, както и може да попречи на украинското нахлуване да прекъсне руските настъпателни операции в Източна Украйна.

Руското военно командване може и в момента да прехвърли по-опитни и по-добре въоръжени части от източна или южна Украйна в област Курск. Трябва обаче да се има предвид, че това ще отнеме време.

На 9 август украинските сили нанесоха удари срещу руското военно летище в Липецк и срещу други руски военни цели в окупирания Крим и в Донецка област.

Русия: Украински дрон удари военно летище в Липецка област

Русия: Украински дрон удари военно летище в Липецка област

Отново удари по Крим

В същото време руските сили потвърдиха, че се приближават все повече до Часов Яр, Торецк и Покровск. Руското министерство на отбраната продължи своевременно да осигурява медицински грижи на руските военнослужещи.