Украйна преговаря за разполагане на въоръжена полицейска мисия на ОССЕ в Донбас, за да бъде обезпечена сигурността при провеждане на избори, предаде агенция „Униан”.     

„Това е твърдата позиция на Украйна – за да бъдат изцяло изпълнени договореностите от Минск, трябва да е налице необходимият компонент сигурност. Този компонент се състои в строг режим на прекратяване на огъня, ефективен мониторинг върху извеждането на оръжията, ефективен контрол върху неконтролирания в момента участък на украинско-руската граница.” – заяви украинският президент Петро Порошенко във Вашингон, където участва в срещата на високо равнище по ядрената сигурност.  

По думите на украинския държавен глава, ако става дума за провеждане на изборен процес на базата на украинското законодателство в отделни райони на Донбас, трябва да се осигури извеждането на руските войски от украинската територия, както и изтеглянето на оръжията, и разоръжаването на незаконните формирования.  

Порошенко допълни, че един от най-вероятните и приемливите варианти за осигуряване на всичко това е разполагането на полицейски въоръжена мисия на ОССЕ.   

„За това ни е необходимо решение на ОССЕ за разширяване на мандата и сега ние преговаряме с нашите партньори, за да обезпечим този компонент на сигурността.” – поясни украинският президент.  

„Същевременно ние настояваме договореностите от Минск да бъдат изпълнени в целия им обхват. Т. е. става дума за възстановяване на инфраструктурата, за осигуряване на хуманитарния компонент и освобождаване на всички заложници, които са задържани незаконно на руска територия, включително Надежда Савченко, Олег Сенцов и другите украински политически затворници.” – каза още Порошенко.