Украинските въоръжени сили потвърдиха автентичността на видео със стрелба по украински войници, които са пленени и се предават невъоръжени.

Видеото бе разпространено преди два дни от украинския телеграм канал DeepState, който проследява и прави ежедневни карти на бойните сблъсъци. Според информацията това се е случило в посока Авдеевка, село Степное в Покровския районе.

На видеото се вижда как няколко мъже държат под прицел входа на землянката. Оттам излиза един военен с вдигнати ръце и ляга на земята. Втори излиза с вдигнати ръце, след което и двамата са обстрелвани.

Генералният прокурор на Украйна обяви, че започва разследване по членовете за нарушаването на законите и обичайте на войната. Виждащото се на кадрите е престъпление и се явява грубо нарушение на Женевската конвенция и попада под квалификацията на международно престъпление, заявяват от офиса на прокуратурата.

Полковник Александър Щупун, говорител на съвместния пресцентър на Таврийските отбранителни сили, заяви, че доказателствата за зверството ще бъдат предадени на международни организации, занимаващи се с разследване на военни престъпления.

Руската страна все още не е коментирала случилото се.

Тази сутрин ръководителят на областната администрация на Авдеевка Виталий Барабаш заяви, че украинските сили са ликвидирали всички руски окупанти, които са съпричастни към разстрела на двамата пленници.