При предишното примирие в Донбас, което беше обявено на 21 юли 2019 г., руските въоръжени формирования нарушиха режима на прекратяване на огъня 4226 пъти. Това заяви пред Постоянния съвет на ОССЕ постоянният представител на Украйна Евген Цимбалюк, предаде агенция "Укринформ".

Дипломатът посочи, че по време на примирието руските окупационни сили 1310 пъти са употребили забранени от Минските споразумения оръжия. Освен това 60 пъти са обстрелвали населени места, при което са загинали трима цивилни, а други шестима са били ранени.

Цимбалюк подчерта, че и сегашното споразумение за допълнителни мерки по прекратяване на огъня, което влезе в сила на 27 юли, също трябва да се оценява на фона на предходните събития. През миналата седмица в Донбас са убити трима украински военни, шестима са били ранени.

Същевременно мониторинговата мисия на ОССЕ е установила наличие забранено тежко въоръжение, което не е било изтеглено, както изискват договореностите от Минск. Освен това руската страна нарушава споразумението като навлиза на украинска територия с т. нар. хуманитарни конвои, без съгласието на украинското правителство. Освен това на наблюдателите не е позволявано да се придвижват свободно на окупираните от руски сили територии.

Цимбалюк констатира, че сегашното примирие към 30 юли в значителна степен се спазва. Руските въоръжени формирования са извършили пет нарушения на режима на прекратяване на огъня, при които украинските войници не са открили ответен огън.