Украйна категорично отхвърли обвиненията на преходното правителство на Мали в предполагаема "украинска подкрепа за международния тероризъм", се казва в дипломатическото изявление, цитирано от руската служба на "Би Би Си".

Управляващата военна хунта в Мали в понеделник обяви прекратяването на дипломатическите отношения с Украйна поради коментар на представител на главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната относно предполагаемата роля на Киев в нападението срещу конвой на правителствени войски и бивши наемници от ЧВК Вагнер.

Украинското външно министерство изрази съжаление, че правителството на Мали реши да скъса отношенията "без да извърши задълбочено проучване на фактите и обстоятелствата около инцидента в Северно Мали и без да предостави никакви доказателства за участието на Украйна в това събитие".

В края на изявлението украинското външно министерство каза, че си запазва правото "да предприеме всички необходими политически и дипломатически ответни мерки" в отговор на действията на малийските власти.

Бунтовниците в Мали са убили и ранили десетки бойци от Вагнер

Бунтовниците в Мали са убили и ранили десетки бойци от Вагнер

Бунтовническото движение заяви в изявление, че е заловило бронирани превозни средства, камиони и цистерни

Прекъсването на дипломатическите отношения с Мали няма да има сериозни последици за Украйна и няма да се отрази на отношенията й със страните от Глобалния юг, казва Александър Мережко, председател на Комисията по външна политика и междупарламентарно сътрудничество на Върховната рада.

"Няма да има сериозни последствия, тъй като днес няма установени отношения между Мали и Украйна", каза той пред агенция Интерфакс-Украйна .

"В Мали имаше военен преврат, който беше осъден от ООН. В момента тази страна е дом на военна хунта, която като цяло не се радва на уважение сред африканските страни и държавите от Глобалния юг", подчерта Мережко.