Правителството на Украйна прие постановление "За одобряване на процедурата за организиране и водене на военен отчет на донаборници, наборници и резервисти". Сред най-важните тези на постановлението се откроява разпоредбата, че дипломатическите ведомства на страната трябва да водят военен отчет на украинците в чужбина. Те трябва да способстват връщането им в Украйна по време на мобилизация, във военно време и в особен период, става ясно от справка на портала за официална информация на украинското правителство.

Съпоставянето на данните за новобранците може да се извърши чрез обикаляне на домовете, което се извършва от местните власти (кметове и други).

Предприятията и фирмите ще могат да наемат или обучават военнозадължени само след представяне на валидна военна книжка. Ръководителите на предприятията са длъжни да уведомят служителите за получаване на повиквателна заповед и да им я представят за подпис. Всички центрове по заетостта трябва да предоставят информация за военнозадължените безработни лица.

Жените лекари или фармацевти, които не са били военнозадължени преди одобряването на това постановление, могат да бъдат наети като невоенни до края на 2026 г.

Столтенберг очаква продължителен конфликт в Украйна

Столтенберг очаква продължителен конфликт в Украйна

Русия не възнамерява да се отказва от целите си в Украйна, убеден е генсекът на НАТО