Украинските сили са си върнали контрола от Русия върху няколко офшорни сондажни платформи за газ и нефт близо до Крим, съобщи украинското военно разузнаване (ГУР) в понеделник, цитирано от Ройтерс.

В съобщение в "Телеграм" се казва, че силите на Киев са превзели сондажните платформи, известни като "Кулите Бойко" в "уникална операция".

В него се казва, че платформите са били окупирани от 2015 г. от Русия, която завзе и анексира Крим през 2014 г., и са били използвани от Москва за военни цели от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Русия не коментира веднага доклада. Ройтерс не може да провери независимо информацията на ГУР.

"За Украйна възстановяването на контрола върху тези платформи беше от стратегическо значение и в резултат на това Русия загуби способността да ги използва за военни цели", се казва във видеото, разпространено от ГУР в "Телеграм"

"Русия е лишена от възможността да контролира напълно водите на Черно море и това прави Украйна много по-близо до връщането на Крим", се казва в съобщението.

По време на операцията, каза ГУР, е имало сблъсък между украинските специални сили на лодки и руски изтребител, който е бил повреден и принуден да отстъпи.

Десантчиците са заловили и други "ценни трофеи", като боеприпаси за хеликоптери и радарна система, която може да проследява движението на кораби в Черно море, се казва в съобщението.

Преди Русия да завземе полуостров Крим, Украйна извлича значителна част от природния си газ от шелфа на Черно море, осигурявайки газ не само за Крим, но и за континенталните региони на Украйна.

Русия спряла пак десант към Крим с три катера

Русия спряла пак десант към Крим с три катера

Осем дрона са преди да стигнат анексирания полуостров