Правителството на Украйна прие решение за оттеглянето на страната от споразумението за неразкриване на секретна информация, свързано с изобретенията от времената на СССР, съобщават руските медии.

Документът е бил подписан на 4 юни 1999 г. между Украйна, Русия, Беларус, Армения, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Таджикистан и Узбекистан.

Страните се ангажираха да "осигурят режим на секретност по отношение на притежаваната от тях информация за секретни изобретения, (...) създадени в бившия СССР".

По-рано президентът на Украйна Петро Порошенко инструктира правителството да започне процедура за официално оттегляне от учредителните органи на Общността на независимите държави (ОНД), в която водеща е Русия.

Той също така заявил, че Киев "внимателно ще разгледа" всички международни договори, сключени в рамките на ОНД, и ще излезе от онези, в които намери "дори най-малкото несъответствие с националните интереси".

През август 2018 г. беше закрито представителството на Украйна в установените органи на ОНД, като контактите се осъществяват чрез украинското посолство в Минск.