Украински доброволци разработват евтини ракети за "поразяване" на руската противовъздушна отбрана.

Това разказва АФП.

Изобретатели от Украйна са разработили евтина крилата ракета, с която се надяват да "пречупят" руската противовъздушна отбрана, така че ракетите с бойни глави да достигнат целите си с по-голяма вероятност. Изобретателите са доброволци, но не са аматьори. Те вече са произвели стотици минохвъргачки.

"Трембита", традиционен украински планински рог, е и името на крилата ракета, разработена от доброволци в Украйна, които твърдят, че тя ще бъде стотици пъти по-евтина от западните аналози.

"Ракетите с бойни глави ще имат по-скъпа електроника, за да могат да поразяват точно целите", обяснява Серхий, доброволец от конструкторското бюро "Парс".

"Но хилядите примамки ще бъдат много евтини: искаме да пречупим противовъздушната отбрана на руснаците, така че нашите атакуващи ракети да поразяват целите си", казва той.

Група доброволци от други части на Украйна наблюдават демонстрация на ракетата. Те се интересуват да помогнат за изработването на "Трембита" на няколко места.

В цяла Украйна е обявена въздушна тревога

В цяла Украйна е обявена въздушна тревога

Акт на руските агресори

"Много съм щастлива, че в Украйна се развива такъв вид производство", казва Юлия, доброволка от Киевска област.

"И ми харесва как всички тези оръжия са проектирани така, че да позволяват на войниците да действат по-далеч от фронтовата линия".